» Turistika » Muzeum kávy v Praze

Tip na výlet

Letošní velikonoční svátky provázelo počasí vskutku aprílové. Na Velký Pátek počasí příliš jarně nevypadalo, ale na Bílou Sobotu lákalo k procházce velikonoční Prahou občas vykukující sluníčko a skoro jarní teplo. Putování historickou Prahou jsme zakončily posezením v příjemné útulné kavárně, která je součástí COFFE MUSSEUM PRAHA.

Expozice pražského Muzea kávy je poklonou tradici kávové kultury od jejích počátků přes cestu staletími kolem světa. Sama expozice je jednoduchá, srozumitelná a barevná jako káva ve své subtropické domovině. Hned vedle vstupu do muzea roste kávovník, který každým rokem rozkvétá navzdory všem prognózám botaniků.

Historie kávy sahá do roku 525 n. l. kdy byla objevena v Etiopii. O objevu, poznávání účinků a vlastností kávy se traduje řada legend. Jedna z nich, která se udála kolem roku 850, vypráví o habešském pastevci koz Kaldim, který si povšiml, že jeho zvířata vždy neobyčejně ožijí, když se po celodenním pobytu na pahorkatinách napasou plodů z neznámého stále zeleného keře. Při bližším zkoumání rostliny objevil kávové bobule a také je ochutnal. O jejich příznivém účinku později hovořil i s opatem nedalekého kláštera a ten se je rozhodl vyzkoušet také. Ovšem v posledním okamžiku přesvědčen, že povzbudivé účinky kávových bobulí jsou dílem samotného ďábla, zrna vhodil do ohně. A díky této náhodě snad poprvé došlo k částečnému upražení kávy a uvolnění jejích aromatických komponent. Vůně kávových zrn dovedla opata nejen ke změně názoru, ale i a k rozhodnutí vyzkoušet kávu na mniších, žijících v klášteru. Při dalším experimentování s kávovými zrny přišel na myšlenku rozdrtit je a rozmíchat s vodou. Tento povzbuzující nápoj pak mniši pravidelně pili, aby déle vydrželi recitovat dlouhé modlitby.

Jiná legenda z 13. století hovoří o šejku Omarovi z Jemenu, knězi a lékaři, který byl vyhnán z rodné Mekky pro neshody s panovníkem. Na cestě jihem Arabského poloostrova si náhodně uvařil odvar z bobulí keříčků, nacházejících se v okolí tábořiště. Byl velmi překvapen jeho stimulujícím účinkem. Při své další pouti tento nápoj často podával nemocným a v krátké době se o jeho léčivých schopnostech dozvěděl i vladař. Ten se rozhodl udělit mu milost a vyzval ho k návratu do země. Zde mu byl časem vystavěn i chrám a popíjení kávy se postupně stále více rozšiřovalo i v okolí panovníka. Ať tak či onak, je příjemné, že byla káva objevena a rozšířila se po celém světě.

V roce 1000 n. l. vznikají první plantáže kávy. Do Turecka dorazila káva roku 1453. V roce 1585 se rozšířila do Indie a 1600-1615 byla dovezena do Evropy. První kavárna ve Vídni byla otevřena v roce 1685 a v Praze 1714. Káva je nejznámější a nejrozšířenější nápoj světa, který s oblibou konzumuje 90% světové dospělé populace. Každý všední den, všechny sváteční události jsou bez kávy nemyslitelné.

Součástí prohlídky musea je i promítání videa o kávě, které sleduje cestu zrnka z plantáže až do šálku v kavárně, výstavka reklamních plakátů a cukrárna Alchymista.

Retro cukrárna Alchymista byla v roce 2009 rozšířena a propojena s muzeem kávy, které seznamuje návštěvníky s historií pěstování kávy, výrobou kávovinových náhražek, historickými reklamními materiály o kávě, sbírkou dóz na kávu, s mlýnky, pražičkami a dalšími předměty týkající se kávy. V roce 2010 došlo k propojení celého prostoru s výstavními prostory galerie Scarabeus. Součástí tohoto komplexu je romantická zahrada ve vnitrobloku, která je zároveň součástí galerijní expozice pro exteriérové artefakty. Část zahrady s jezírkem a rybami je určena i pro posezení s konzumací pro hosty kavárny Alchymista. Ojedinělou zahradu, návštěvníci nazývají oázou velkoměsta. Galerii, cukrárnu a zahradu založila výtvarnice Kateřina Ebelová, Ph.D. V posledních letech se o provoz cukrárny Alchymista stará její dcera Mgr. Patricie Ebelová.

Pití kávy je potřebou a rituálem zároveň. Svým aroma, kdekoli vytváří jedinečnou atmosféru. Je výjimečným a jedinečným aktem, příležitostí k setkávání, vůní ranního probuzení, odpolední siesty a v neposlední řadě při posezení s knihou.

knihomilka | 26.08.2013 17:22
1

Muzeum kávy

Hanka | 26.08.2013 19:16
Tam to musí být zajímavé.Cítím tu vůni kávy až doma.
2

káva

Růžena | 27.08.2013 06:34
zrovna ji při čtení tvého článku piju ale není taková jakou mívala ta káva když ji mlela na tom starém mlýnku moje maminka.Nasypala tam jen tolik zrnek kolik bylo potřeba na jednu porci a už při tom mletí se šířila vůně kávy celou místností.
3

2: Káva

akimoro | 28.08.2013 17:15
Růženko
Taková nádherná vůně se line v obchůdku v Chlumci nad Cidlinou. Prodávají tam čerstvě praženou a podle přání i namletou kávů. Na staré dobré mlýnky vzpomínám. Nemlela se v něm jen zrnková káva, ale také pražené žito na bílou kávu, do kterého se přidávala cikorka nebo někde říkali i cikorie. U babičky nebo tetičky na horách jsme dostali každé ráno do ruky mlýnek, abychom namleli potřebné množství žita. K muzeu kávy se to nehodí, jen mi článek a tvůj komentář navodily vzpomínky.
4

Káva

bohca3 | 03.09.2013 09:47
Také jsem narazila na toto téma, aprotože piji moji raní kávu tak jí cítim i z těch obrázku.Je to prima.
5

Káva

bohca3 | 03.09.2013 09:48
Také jsem narazila na toto téma, aprotože piji moji raní kávu tak jí cítim i z těch obrázku.Je to prima.
6

2: Káva

knihomilka | 05.09.2013 19:29
Také mi připadá, že dnešní káva tolik nevoní, ale jestli to není tím, že kupujeme kávu namletou.
7

Muzeum kávy

Zoja | 10.09.2013 12:19
Pěkné povídání a pěkné muzeum. Teď budu začátkem října pár dní v Praze, tak se tam jistě vypravím. Našla jsem si, že by mělo být na Letné, za stadionem Sparty. Je to tak?
Káva je také mým denním průvodcem, od dětí jsme k Vánocům dostali kávovar na presso a mléčnou pěnu, vyhrabala jsem i starý mlýnek a tak si dopřáváme. Jen nemletá káva se v řetězcích vždy nevyskytuje -:)
8

7: Muzeum kávy

knihomilka | 10.09.2013 14:21
Ano, je na Letné, přesně jak sis našla. Určitě se zastav, stojí za návštěvu.
9

8: Alchymista

Inka | 10.09.2013 15:14
V kavárně jsem čekávala na děti, chodily u Sparty do školy.Ale nevšimla jsem si muzea.To asi ještě nebylo, změnily pak školu.Výstava Káva byla letos u nás na hradě s plakátem Muchy.Meleme si kávu sami a shání nám ji syn.Prý i jednu, která vyšla traktem slonů....???
10

9: Alchymista

knihomilka | 10.09.2013 17:15
Jsou to cibetky. Živí se hmyzem a tropickými plody, včetně plodů kávovníku. Díky vlastnostem jejich trávicího ústrojí jsou i po jeho průchodu neporušená. Sběrači v pralese pátrají po jejich trusu, z něhož zrna kávy vybírají. Z těchto zrn se potom vyrábí údajně nejlepší a také nejdražší káva na světě. Kavárna byla propojena s muzeem v roce 2009.
11

Muzeum kávy

Kvetka | 12.09.2013 16:19
Taky mi káva voní, dávám si ji pro příjemný požitek i posezení s přáteli.
K té kvalitě jsem někde četla, že je to "odrůdou", údajně Arabica je nejlepší?
V minulosti se k nám dostala jen kvalitní káva, na tehdejší poměry byla dost drahá, ale velice chutná. Mám dojem, že nyní se k nám dostává i nekvalitní v honbě za nízkou nekonkureční cenou? možná?
Také způsob pražení velmi ovlivňuje kvalitu, takže výstava dá asi v mnohém vysvětlení?
PŘIHLÁSIT SE || ZAREGISTROVAT SE (host)
© Miloslav Design 2013-2015
60K