» Kavárna » Horo, horo bramborová

o bramborách a jarmarku

Na co všechno lidé nepřijdou. I z brambor se dá udělat zábava. V sobotu dopoledne byl v Chrudimi bramborový jarmark nazvaný „Horo, horo, bramborová“. Nejen že se prodávaly brambory jako na trhu, ale byla k dostání i jídla z brambor, nad kterými se sbíhaly sliny. Jako jsou bramborové šišky ve strouhance s povidlouvou omáčkou – mňam- nebo uzené v bramboráku – mňam. Už se moc těším, až přivezou brambory na uskladnění, abych mohla vyvářet. Jenže to má háček. Po těhle dobrůtkách jdou nahoru kila, zejména, když je člověk vyřazený z tělené aktivity.

Přikládám zajímavé loupání brambor vařených ve slupce. Teplota studené vody je 7° C. Ponechat 5 vteřin.

http://www.youtube.com/watch?v=E8FRgEwz4XQ

Bohužel odkaz na stránky pořád nefungule.

zorka | 12.10.2013 12:03
1

Brambory na všechny způsoby

Inka | 12.10.2013 12:51
Nejraději vařím z brambor.Letos naše ze zahrádky /vždy vystačily do Vánoc na salát/,už dojídáme - kulihrášky poslední. Jsou tvrdé, žluté, mňamka. Ale už stojí 18 Kčs a ve velkém 12. Neurodilo se.Stejně z nich budu vařit nejvíce. Všlijaké bramborové nákypy, jak rychlé a dobré- co dům dal se tam vejde.Z prdu kulička se uvaří...
2

odkazy

Růžena | 12.10.2013 14:53
Psala jsem o tom adminovi prý se na to koukne.Také jsem se o odkaz snažila ale vzdala jsem to počkám si až to bude fungovat.
3

bramborování

Růžena | 12.10.2013 14:55
právě dnes jsem dělala ještě z posledních starých brambor bramboráky se spoustou česneku a trochou škvarků.Jen se po nich zaprášilo.Ještě jsem si jich pár nechala na šulánky s mákem.U nás se ročně sní 2 metráky brambor.Hlavní konzument je manžel jí brambory jako přílohu i k rajské.Každý den si je vaří ve slupce a na večeři si je oloupe dá na velkou pánev a oprančí na škvarkách a to je jeho nejoblíbenější jídlo.Já zas miluji rýži.Každoročně máme dva metráky brambor objednané ze statku,no a letos se tak jak všade neurodilo tak aby se na každého zákazníka dostalo tak přivezli jen padesátku.Dřív jídlo chudých v dnešní době se bude draho platit.
4

3: úroda

zorka | 12.10.2013 15:17
Ono se toho neurodilo víc, než brambory. Jablka u nás nejsou nikde. A v krámě dražší jak pomeranče. Pravdu máš, že brambory už nejsou jídlem chudých. Tvého manžela chápu, já taky raději brambory. A můj bratr byl bramborový král úplně stejně. Mohl je mít i ke snídani.
5

U nás

Tereza | 12.10.2013 20:12
se urodilo brambor také málo.Na uskladnění máme už ve sklepě.Jsou z Vysočiny a stály 11.90 kg.Loni ty samé byly za 6kč.Ale nedá se nic dělat,z brambor vařím ráda a často,hlavně že jsou.
6

Brambory

akimoro | 13.10.2013 18:19
U nás na horách se říkávalo,, Brambory a zelí živobytí celý" Nevím co by naši předci říkali na dnešní ceny brambor. Taky se tu říkávalo, že bez brambor se stýská. Taky ráda vařím z brambor, ať jsou to jen brambory na loupačku s tvarohem a s podmáslí ( dnes dost nákladné jídlo)bramborové šíšky,burátka či knadlíky.I sladká jídla se dají vařit. Jeden recept za všechny
Rytíři
Udělat klasické těsto z vařených brambor. Vyválí se menší placky a na půlku placky dát hrst hrst nastrouhaných jablek a druhou půlkou překrýt, okraj přimáčknou, narovnat na plech, pomazat rozpuštěným sádlem (je možný dát máslo nebo olej, ale mně to nejvíc chutná se sádlem). Dát upéct do trouby do růžova.
7

6: Rytíři

zorka | 13.10.2013 19:43
Tohle přesně dělávala moje babička. Jen jsem nevěděla, že se to tak jmenuje. Pořád jsem se chystala, že někde seženu recept (díky za něj), jenže to má háček - letos nejsou jablka. Třeba se dají někde koupit, uvidím.
8

6: Rytíři

Tereza | 13.10.2013 21:11
díky za recept,ten jsem neznala.Pár jablek jsem dostala,tak to vyzkouším.
9

6: Burátka ??

Růžena | 14.10.2013 08:40
Akimoro co to je bramborová burátka? To fakt neznám a rytíře vyzkouším to jsem taky neznala.
10

9: Burátka

zorka | 14.10.2013 16:13
Je to krajové jídlo, ale jaké to nevím. Protože mne to taky zajímá, tak snám to snad Akimoro proztradí i s receptem.
11

10:

akimoro | 14.10.2013 17:50
Burátka jsou defakto špalíčky o něco menší než klasický, obalený mákem s cukrem, mastí se sádlem je možné použít máslo nebo co jsme zvyklí. Špalíčky se můžou vařit ve vodě nebo péct na sucho v troubě.
12

11: Burátka

zorka | 14.10.2013 21:59
U nás se dělaly z bramborového těsta šišky a taky s mákem, cukrem a polité máslem. Vařily se ve vodě
akimoro | 15.10.2013 04:57
U nás se dělali šišky se strouhankou. Usmažila se strouhanka s cukrem na másle a šišky se v ní obalili. Ty burátka se musí taky obalit mákem, nechají se jíst i za studena.
14

Brambory-

bohca3 | 15.10.2013 13:24
Letos budou drahé, né že se jen neurodila. Vzpomínám na ty lány brambor na Vysočině, jak jsme ze školy chodili sbírat.Jely jsme v sobotu ráno sdcerou z jihlavy do Dačic, tam byly vždy, u silnice je prodávali, jak jinde ovoce a ted nic. Tak mi známý sedlák nechal 100 kkg za 10 kč kilo.A tak jsem byla ráda ted můžu už také uvařit nějaké dobré bramborové jídlo.Mnam.
PŘIHLÁSIT SE || ZAREGISTROVAT SE (host)
© Miloslav Design 2013-2015
60K