Mletá zelenina
Tak jak každoročně nastala sklizeň na zahrádce mrkve petržele,celeru kedlubnů atd.. Mrazáček malý tam se toho moc nevejde ,ty časy kdy se uchovávala kořenová zelenina v písku nebo mechu ve sklepě je dávno pryč.Kořenovou zeleninu dobře očistíme ,otrháme i nať libečku ,celerovou a petrželovou,i trochu mladého kopru a zelené majoránky,pažitky,nepálivé kozí rohy,ze 3 papriky,oloupeme cibulu a česnek .Podzimní kedlubny,květák.Pak vememe mlýnek a meleme a meleme.
Jak je vše pomleté nasypeme sůl přiměřeně na 3 kg zeleniny necelé kg soli . Podle množství zeleniny víc ,dobře promícháme a naplníme skleničky ,zavíčkujeme ,nezavařujeme. Používám pak tuhle namletou zeleninu do polévek ,pod maso i guláše.Před použitím zeleninu dám na cedník a propláchnu pod tekoucí vodou aby se opláchla sůl .